fbpx

Egyiptom hírek

Bezárnak az üzletek, kávézók, éttermek, ramadán-sátrak és bevásárlóközpontok

CAIRO - 2021. május 5: Az egyiptomi kabinet a növekvő fertőzési adatok miatt, számos sürgős döntést és rendeletet jelentett be az országban kialakult koronavírus helyzettel kapcsolatban.

Mostafa Madbouly 2021


"A polgárok nem ismerik fel, hogy mennyire súlyos a járvány, mivel jelenleg egész családokat sújt" - mondta Mostafa Madbouly egyiptomi miniszterelnök szerdán egy televíziós sajtótájékoztatón.  

Madbouly hozzátette, hogy eddig összesen 1,7 millió egyiptom Font bírságot szedtek be azoktól az állampolgároktól, akik megszegték az óvintézkedéseket, például maszkok viselése nélkül sétáltak az utcán.

Madbouly miniszterelnök bejelentette, hogy az üzletek, kávézók, éttermek, ramadán-sátrak és bevásárlóközpontok szerda este 21.00 órától zárva lesznek előreláthatóan két hétig.
Hozzátette továbbá, hogy a koncertek, esküvők, találkozók és konferenciák is tilosak lesznek.  

Nyilatkozatai szerint az Eid al-Fitr ünnep május 12-én, szerdától május 16-án, vasárnapig tart, a munka pedig május 17-től folytatódik.  

"A kertek, parkok és nyilvános strandok teljesen zárva lesznek az Eid al-Fitr ünnep alatt" - mondta Madbouly egyiptomi miniszterelnök.

Az Eid imák alkalmával a hívők a jelenlegi biztonsági intézkedések betartásával  végezhetik majd az imákat azokban a mecsetekben, amelyekben a pénteki imákat is megtarthatták. Gyermekek nem végezhetik az imákat a mecsetekben.

Az egyiptomi helyzetet illetően Madbouly hangsúlyozta, hogy a kórházakban a COVID betegek fogadására rendelkezésre álló ágyak 35 százaléka áll rendelkezésre. Biztosította továbbá, hogy az állam óráról órára nyomon követi az oxigén készletek helyzetét és hozzátette, hogy jelenleg a kórházakban elegendő oxigén áll rendelkezésre.

Forrás: egypttoday.com

Magyarország földgázt fog importálni Egyiptomból

Magyarország azt tervezi, hogy földgázt fog importálni Egyiptomból és elosztja Közép-Európában, amint a görög-bolgár vezeték építése befejeződik - mondta a magyar külügyminiszter kedden.

Egyiptom Szijarto Peter

Szijjártó Péter miniszter Kairóban, Sameh Shoukry egyiptomi külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a magyar vállalatok hatalmas vízszivattyúkat építenek Sínai-félszigeten és már 259 vonatkocsit adtak át Egyiptomnak.

Hozzátette: bővülni fog a gazdasági együttműködés Egyiptom és Magyarország között. Az elkövetkező pár évben újabb vonatkocsik érkeznek Egyiptomba. A két miniszter egyetértési megállapodást írt alá a nemzetközi fejlesztési együttműködésről, és szándéknyilatkozatot írtak alá a két ország Mezőgazdasági Múzeumai közötti együttműködés támogatásáról.

eg01

Forrás: egypttoday MTI

A legfontosabb tudnivalók a védettségi igazolványról!

A rendelet a Magyar Közlöny 21. számában olvasható, amely 2021. február 12-én jelent meg és az alábbi linken érhető el:

Magyar Közlöny 2021. évi 21. szám

Ez alapján háromféle módon lehet igazolni a koronavírus elleni védettséget:
(a poszt alján olvasható)
Ha valaki megkapta a védőoltást, nem kell igényelnie az igazolványt. Az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát, annak kiállítást külön nem kell kérni. A védőoltást igazoló kártyának nincs érvényességi ideje. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát.
Ha valaki korábban igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak). Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült – mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt – akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. A védettségi igazolvány érvényessége az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap. A kártya ebben az esetben is ingyenes, az állam hivatalból postázza, annak kiállítást külön nem kell kérni.
Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is.
Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, amelynek összege 11 000 forint. Emellett ki kell fizetnie a védettségi igazolvány kiállításnak 3000 forintos összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap. Ebben az esetben a védettségi igazolványt elektronikus úton (a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon), vagy személyesen is lehet igényelni bármely kormányablakban.
A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.

Védettséget igazoló okmányt kap az:

1. az, akit beoltottak már a második oltással is, annak az igazolványa érvényességi időt nem fog tartalmazni, csak a második oltás beadásának időpontját fogja rögzíteni.

3. aki koronavírusból felgyógyultnak minősül: az érvényesség kezdete, ha kórházban volt, akkor a kórházi elbocsátás napja.
ha valakinek volt pozitív PCR tesztje, akkor az ezt követő első negatív PCR teszt eredményének időpontja, akinek pedig csak egy pozitív PCR tesztje volt és karantén-kötelezettségének eleget tett, ott a pozitív tesztet követő 10. nap lesz az érvényesség kezdete.

3. annak, akinek a véréből kimutatják az antitestet, vagyis hogy már átesett a fertőzésen, költségtérítéses lesz az igazolás kiállítása, és négy hónapig lesz érvényes.

A KÖTELEZŐ OLTÁS ILLEGÁLIS!

JÓ HÍR STRASBOURGBÓL: A KÖTELEZŐ OLTÁS ILLEGÁLIS!!

Strasbourg 01

A legfontosabb emberi jogi szervezet, az Európa Tanács most határozatot fogadott el a kötelező oltás ellen. Az oltatlan embereket nem szabad SEMMILYEN hátrányos módon megkülönböztetni a nem oltottaktól. Mostantól kezdve minden kötelező oltás eleve jogellenes, így törvénysértő! Aki kötelezővé teszi az oltásokat vagy azokhoz köt bármi feltételt ennél fogva maga sért törvényt! Így például a munkahelyi diszkrimináció vagy a be nem oltott személyek utazási tilalma jogilag TELJESEN kizárt! Ugyanígy minden hatósági eljárásban, minden munkáltatói szerződésben, minden utazásnál, minden RENDEZVÉNYEN és egyéb helyen erre lehet hivatkozni és FELJELENTÉST tenni, abban az esetben, ha kötelező oltáshoz kötnének bármit, amit oltottak tehetnek. A tagállamokat felhívták arra, hogy KÖTELEZŐEN tájékoztatni KELL arról, hogy az oltás NEM kötelező, azt propagálni, erőltetni TILOS! A határozatban arra kérik a 47 tagállamot, hogy az oltás beadása előtt emeljék ki, hogy az oltás nem kötelező és a nem oltott személyt nem szabad hátrányos megkülönböztetésnek alávetni. A megkülönböztetés kifejezetten tilos, még akkor is, ha esetleges egészségügyi kockázatok állnak fent, vagy ha valaki nem akar oltást felvenni szabad ÖNRENDELKEZÉSI joga alapján.

Következtetés: Innentől kezdve tehát a lezárások, a munkavállalók és munkahelyek szándékos tönkretétele jogi határozat alapján jogsértő!

https://orvosokatisztanlatasert.hu/eu-parlamenti-kozgyulese-2021-januar-27-ei-hatarozatanak-magyar-forditasa/

Forrás: orvosokatisztanlatasert.hu

Tényleg létezik a Necronomicon?! Megtalálták a "Holtak könyvét" Egyiptomban.

Necronomiconnal, vagyis a Holtak könyvével számos regényben, filmben és videojátékban is találkozhattunk. A félelmetes, állítólag emberbőrrel borított, és még annál is félelmetesebb titkokat rejtő könyv H. P. Lovecraft horroríró műveiben és a Gonosz halott című kulthorrorban is fontos szerepet játszott. Habár sokan hittek, hisznek a létezésében, erre nincs bizonyíték… Izé… De! Van! Egy egyiptomi régészeti feltárás során legalábbis olyan tárgyra bukkantak, ami kísértetiesen emlékeztet a Necronomiconra, bár természetesen egészen más funkcióval bír.

necronomicon 01

A különleges tekercseket Szakkarában tárták fel. Szakkara ugyebár Gízában, Kairótól 30 kilométerre fekvő falu, ahol az ókori Egyiptom fővárosa, Memphisz ősi temetője (nekropolisza) található. A régészcsoportot Dr. Zahi Hawass egyiptológus vezette; ők találták meg a 13 láb (kb. 4 méter) hosszú papirusztekercset, azaz a "Holtak könyvét", ami az elhunytak túlvilágra (Aaru, Osiris birodalma) tartó útját mutatja be, illetve segíti. A tekercsen a 17. fejezet egy részlete található meg, és rajta Pwkhaef neve szerepel, amelyet a régészek egy fakoporsón és 4 shabti figurán is felfedeztek. Hawass szerint ez azért is nagy felfedezés, mert ilyen hosszú papirusztekercset még nem találtak egy temetkezési aknában.

necronomicon 02

Az írások több más, értékes tárggyal együtt kerültek elő Szakkarában, Nearit királyné (Teti fáraó felesége) 4200 éves temetkezési helyén. A régészek még 50 szarkofágot, egy ókori egyiptomi társasjátékot (Szenet), egy folyami hajót, egy Ptah-Sokar-Osiris szobrot, famaszkokat, egy Anubisz imahelyet és egy temetkezési szentélyt tártak fel. A leleteket 52 különböző, egyenként 10–12 méter mélyen elhelyezett temetkezési aknából nyerték ki, és jellemzően az Újbirodalom korából (időszámításunk előtti XVI–XI. század) származnak. A kőtemplom délkeleti részén három sártéglából épült raktárhelyiségre is rábukkantak, amelyek rituális funkcióval bírtak: ezekben tettek felajánlásokat a fáraónak és a királynénak mintegy a "lelki üdvük" érdekében.

necronomicon 03

A kapcsolódó régészeti munkálatok még 2010-ben, tehát 11 évvel ezelőtt kezdődtek meg, amikor felfedezték Nearit királynő piramisát Teti fáraóé mellett. A régészcsoportot vezető Hawass állítása szerint eleinte nem tudták, kié lehet ez a temetkezési hely, mert ő maga nem hallott még soha a királynéról. Úgyhogy ennek a feltárásnak köszönhetően egy fontos részlettel bővült az ókori Egyiptom történelme.

necronomicon 04

A hír és a képek forrása: Syfy.