fbpx

Asszuán és a Nílus felső szakasza

Írta: Urbán Ernő on . Beküldve: Egyiptom bemutatása

ASSZUÁN ÉS A NÍLUS FELSŐ SZAKASZA

Luxortól délre haladva a Nílus két partján húzódó termőföld sávja szűkülni kezd és városokat is ritkábban látunk. A folyóparton épült templomok közül Luxor és Asszuán között a legfigyelemreméltóbbak azok, amiket a Ptolemaiosz-dinasztia uralkodói építtettek. Uralkodásuk három évszázada alatt hatalmukat egészen Núbiáig kiterjesztették, s amerre jártak, építkeztek. Templomaikon nem csak a hellén hatás látszik, de a görögökre jellemző érzék is az épületek megfelelő tájolására.
Asszuánban gátakat építettek a britek, Nasser kormányzása idején pedig a szovjet mérnökök. Az ókorban itt volt a Nílus első nagy vízesése, ezért úgy nevezték – és nevezik mindmáig – ezt a helyet, mint a zavartalan hajózás végállomását.
Asszuán déli részén a mesterséges Nasszer tó vize majd 300 km hosszan benyúlik délre, a Núbiai sivatagba. Itt állnak, közel az egyiptomi-szudáni határhoz a csodálatos Abu Szimbel templomai, melyeket az UNESCO közreműködésével a ’60-as években megmenekítettek a tó megemelkedett vízszintjétől.
Asszuán a legutolsó lakott település itt, Egyiptom déli részén. Abu Szimbel apró városkája csupán a templomokat látogató turisták kiszolgálására működik. A Núbiai sivatag pusztái pedig gyakorlatilag lakhatatlanok.
Lenyűgöző élményben lehet részünk, ha átrepülünk e terméketlen dűnék és sivár sziklák tarkította táj felett és rögtön megértjük azt is, miért volt akkora hatással a Nílus életadó vize az ókori egyiptomi civilizációra és a mai Egyiptomra egyaránt.

Fő látnivalók

Asszuáni Nagy gát: lenyűgöző szovjet mérnöki munka.
Philae templomai: az emelkedő víztől megmentett gyönyörű templomok.
Abu Szimbel: talán minden ókori látványosság közül a legmegkapóbbak a 20 méteres szoborkolosszusok a tó fölött.
Hórusz temploma: Edfuban a modern épületek mellett áll a Kr.e. 3. századi templom.
Kom Ombo: Sobek krokodil-isten temploma.

Esna

Esna egy kicsit kereskedelmi mezőváros Luxortól 60 km-re délre, amely a Nílus nyugati partján található.

Khnum temploma

A jegypénztárt a belvárosban a kereszteződéstől 900 m-re, a hajókikötő közelében találjuk. A kos fejű Khnum a zuhatagok és a fazekasok istene. Templomát csak részben tárták fel, de oszlopcsarnoka igazán figyelemre méltó. Az egyiptomi időszámításban egészen újkeletű, Kr. e. a 2. században építtette VI. Ptolemaiosz. Kőtáblából álló tetejét összesen 24, meglepően jó állapotban lévő oszlop tartja. A feliratok tanúsága szerint még öt századdal később, Deciusz római császár uralkodása idején is használták a templomot. Nyitva tartás: télen 06:00-17:00, nyáron 06:00-18:30-ig.

Edfu

Luxortól kb. 115 km-re délre, a nyugati parton találjuk Edfut, melynek legjelentősebb látványossága mellett még ma is eltörpülnek a modern épületek.

Hórusz temploma

A városközpontban találjuk. Bár építését Kr. e. 237-ben III. Ptolemaiosz uralkodása alatt kezdték, a templom csak két évszázaddal később, XIII. Ptolemaiosz, Kleopátra apja idején készült el. Egy régi templom másolataként építették, így a stílusa már akkor több mint ezer évesnek tűnt. Mindmáig jó állapotban megmaradt. Az óriási, 36 m magas kapunál két hatalmas kő sólymot láthatunk, Hórusz szent madarait. Bent először egy 12 oszlopból álló csarnokba lépünk, ahol a feliratok elárulják a szoros kapcsolatot Hórusz és a fáraó között. A második oszlopcsarnok két előcsarnokba vezet, és végül Hórusz szentélye következik, a sólyom fejű istenség belső szentélye. Nyitva télen 07:00-16:00, nyáron 06:00-18:00 között.

Éghajlat Asszuánban és a Nílus felső szakaszán

Asszuán sivatagi éghajlata Luxoréhoz hasonló, de a nyarak még hosszabbak és forróbbak. Télen nagyon kellemes az idő, bár az éjszakák hidegek, június-szeptember között elviselhetetlenül forró. Az eső nagyon ritka erre.
Vitorlások: 95. oldal
A Níluson közlekedő magas, háromszögvitorlás hajók felszerelése ugyanolyan, mint hajdan az arab kereskedőket a Gibraltár szorostól Kelet-Indiába szállító árbócosoké volt. Ezek még ma is használatosak az Arab-öböl, a Vörös-tenger és az Indiai óceán kereskedő hajóin. Ma már a Níluson a vitorlásokat inkább a turisták, mint a kereskedők használják, a rakományokat motoros uszályok szállítják. Maradandó élményben lehet részünk, ha vitorlás útra indulunk Asszuántól Luxorig. A 19. századi európai turisták szokása volt, hogy a vitorlást néhány napra elsüllyesztették, így irtották ki a fa hajótestbe beköltözött élősködőket.)

Kom Ombo

Asszuántól 40 km-re északra található Kom Ombo, a Nílus népes, cukortermelő területének mezőgazdasági fővárosa.

Sobek és az idősebb Hórusz temploma (A Kom Omboi templom)

Kom Ombo városközpontjától kb. 4 km-re délre fekszik a templom, ami a városnak nagy hasznára válik. Elhanyagolható, hogy a templomot, ami az egyik folyókanyarban kigró földnyelven áll, megrongálták az áradások, valamint a helyi építőmunkások, akik építőanyagként használták fel köveit. A krokodik fejű Sobek istenség az idősebb Hórusszal osztozik ezen a templomon, amelyet Kr. e. 2. században VI. Ptolemaiosz kezdett építtetni és későbbi ptolemaioszi és római uralkodótársai fejeztek be. A templom hosszabbik tengelye szimmetrikus, két bejárata, udvara, csarnoka és szentélye van – jelezvén, hogy két különböző istennek szentelték. A főtemplom déli részén, a római Hathor szentélyben mumifikált krokodilokat láthatunk kiállítva, melyeket a szent állatok részére fenntartott temetőben találtak. Nyitva tartás: 08:00-16:00 óráig.

Asszuan

A Nílus nyugati partján fekvő Asszuán Felső-Egyiptom közraktára volt emberemlékezet óta. A Nílus első óriási zuhataga itt kényszerítette a hajókat megállásra, és a délasszuáni szállítmány szárazföldi karavánon folytatta útját. Itt végül a sivatag összeszorítja markát a folyón, a partjait övező zöld szalag, mely a felső szakasztól kíséri az utazót, lassanként elvékonyodik, míg végleg el nem tűnik. Furcsamód épp Egyiptom legnagyobb frissvizű tavának, az 500 km2 nagyságú Nasszer tónak a partja teljesen sivár és lakatlan. A lenyűgöző nagy gátat kivéve Asszuánnak nincs túl sok nevezetessége, de maga a város békés és szép, a pálmákkal szegélyezett sétányával, a Níluson elszórt zöld szigeteivel. Itt fordulnak meg a Nílus járó hajók, itt pihennek meg az utazók, akik a Nasszer tó déli részéhez közeli Abu Szimbel templomai és szobrai felé igyekeznek.
Asszuán legérdekesebb látnivalóit a parttól nem messze eső, hosszú, pálmafákkal borított Elefánt-szigeten találjuk. Mégha semmi látnivaló nem lenne itt, akkor is érdemes lenne egy hajókirándulást tenni a sziget körül. De ráadásul itt találjuk Yebut, az ókori időkben legjelentősebb kereskedelmi központot és tartományi fővárost. Yebu az ősi egyiptomi nyelven annyit tesz, elefánt. Az elefeántok és agyaruk az itteni kereskedelem fő részét képezték.

Yebu romjai és a Nilométer

Az Elefánt sziget déli végén található. A templomok alapjai mind Yebu romjainak része, itt látjuk Asszuán kos fejű védőistenének, Khnumnak templomát is. A sziget keleti részén a sziklába vájva a Nilométer lépcsőfokai jelzik a Nílus áradását. Ezzel megjósolták, mekkora termés várható a folyó mentén, illetve ez alapján számolták ki, hogy a földművesek mennyi adót képesek majd fizetni abban az évben. A nilométert a görög, latin és arab nyelvekben és a hieroglif írásjelek között is megtaláljuk, bizonyítva, hogy több egymást követő uralkodó generáció is hasznosnak találta. Nyitva: 08:30-18:00

A Núbia Múzeum

A Basma hotel mellett a város déli végében, egy kert közepén álló modern épületben találjuk. Ez Egyiptom legjobb olyan múzeuma, amely nyomon követi a Núbia történelmét, iparművészetét a kőkorszaktól, egészen napjainkig. Láthatunk itt egy barlangutánzatot őskori metszeteket, egy fatimida sírhelyet és egy núbiai ház modellét

Hórusz és Széth

Ozirisz és Ízisz fia, a sólyomfejű Hórusz megharcolt Széthtel, a sötétség istenével, hogy megbosszulja Ozirisz halálát. A fáraókat Hórusz megtestesülésének, Hórusz szemének tartották, amely a tökéletességet jelképezte és megvédett a gonosztól. Innen származó kis kék amuletteket még ma is találnak görög, török és közel-keleti területeken. Széth a sötétség, káosz istene volt, ő hozta a viharokat és az árvizeket.

Az új kapu

Az új asszuáni nemzetközi reptér 1998 júliusában nyitott meg, lehetővé téve azt, hogy ez a déli város Felső-Egyiptom egy új kapujává váljon. A 2500 fő befogadására képes reptér jelentős hatással lesz majd a térség turizmusára.)

Növények szigete (Kitchener sziget)

Az Elefánt-szigettől kb. 500 m-re nyugatra fekszik ez a növényekkel gazdagon teleültetett sziget, melynek kertjeit 1910-11-ben az egyiptomi brit főkonzul, Kitchener generális hozta létre.
A nyugati part látnivalói közé tartozik Aga Khan síremléke, melynek tornyát a folyóról is látni, valamint Szent Simeon sivatagi kolostora a 6. századból. A kolostor ma már romos, valaha azonban 300 szerzetesnek adott otthont. Nyitva tartás: 09:00-17:00 óráig.

A Nagy gát és a Nasszer tó

Asszuántól mintegy 17 km-re délre található. Mintha a fáraók vívmányainak akarnák eltörpíteni a tervgazdálkodás segítségével, a Nasser kormány szovjet mérnökök szakértelmét felhasználva a Nílust mindörökre beton kalitkába szorította. Az adatok megdöbbentőek: a hossza 3600 m, a legmagasabb pontja 111 m. Az építéshez felhasznált beton és kő mennyisége elég lenne 20 piramis felépítéséhez. A Nílus vizének felduzzasztása egy majd 500 km2 nagyságú beltengert hozott létre, amely átszeli a határt Egyiptom és Szudán között. Több mint 40 város és falu és közel 40 ezer ember lakóhelye került víz alá. A núbibai falusiak nagy részét áttelepítették Asszuánba vagy a környékére. A Nagy gátnak megvan a sajátos varázsa, de a látvány több mint lesújtó. Aki nem nagy rajongója a technika vívmányainak, ezt a helyet nyugodtan a látnivalók listájának legaljára írhatja.

Kalabsha templom

A Nagy gát mellett áll ez a templom, amelyet Philae és Abu Szimbel templomaihoz hasonlóan, a Nasszer tó emelkedő vízszintje elől új helyre költöztettek. Ezt az erődítmény jellegű, nagy, jórészt díszítetlen épületet Augustus építtette a núbiai termékenység istennek, Mandulisnak ajánlva. Nyitva 09:00-17:00 óráig.

Philae (Agilika szigete)

A sziget, melyen Philae temploma eredetileg állt, 1902-ben az első asszuáni gát építésekor félig, majd a Nagy gát építése után teljesen víz alá került. 1972 és 1980 között a templom romjait teljesen elbontották és az asszuáni gáttól 2 km-re délre, Agilikán építették fel újra, jóval a vízszint fölé. Az itt látható legszebb épületek: Trajanus palotája (pavilonja), Hathor és Ízisz templomai, melyek néhány régebbi, kevésbé látványos templom alapjaival vannak körülvéve. A legrégebbi épületek Kr. e. 4. századra tehetők, mások a ptolemaioszi és római időkre. Nyitva tartás télen 07:00-16:00, nyáron 10:00-17:00 óráig.

Trajanus palotája

14 óriási oszlopával ez a legszembetűnőbb Philae romjai közül. Trajanus római császár részére épült, de sosem készült el, mivel az uralkodó meghalt, s tervét végül senki sem valósította meg. A frízek Trjanust ábrázolják, amint bort és tömjént áldoz Ízisznek, Ozirisznek és Hórusznak.

Hathor temploma

A Ptolemaioszok építtették, de a rómaiak díszítették ki Augustus császáér idején. Hathor templomát zenéről és ünnepekről szóló faragványok díszítik, melyet Hathornak és a zene és öröm istenőjének, Bésznek ajánlottak.

Ízisz temploma

Ez a legnagyobb épület a szigeten. Bejárata két jókora pilon között foglal helyet, melyek a Ptolemaioszi fáraók csatában aratott győzelmeit ábrázolják. A korai keresztények, akik templomként használták az épületet több helyen megrongálták a ptolemaioszi és római kori képeket, kereszteket vésve rájuk.

Graffiti

Szerte Egyiptomban az ősrégi puha mészkő oszlopokba és sírkőfalakba vésve, az eredeti feliratokat megrongáló ’graffitiket’ láthatunk ógörög, latin és modern írással egyaránt. Napóleon katonáinak nevét ugyanúgy, mint a későbbi turistákét. A 19. században a jómódú európai és amerikai turisták bevett szokása volt felmászni a Nagy Piramisra és belekarcolni nevüket a csúcsába. Philae-ben két angol kalandor Etiópiából hazafelé ezt a terjedelmes vallomást írta Traja palotájának kövébe: ’16 évet töltöttünk ebben az országban H. Salt úr szolgálatában’. (Salt volt az akkori brit nagykövet Kairóban).

Bész és Toérisz

A törpe, gnómszerű Bész a zene és tánc istene volt, ezenkívül a terhes anyák és újszülöttek egyik védelmezője, kiket megvédett a rossz szellemektől. A vízilófejű, oroszlánlábú, krokodilfarkú Toérisz szintén a szülő nők védelmezője volt.)

Abu Szimbel

Úgy tűnik az ókori egyiptomiak építészeti bravúrja arra inspirálja a modern mérnököket, hogy felülmúlják őket. Jó példa erre a II. Ramszesz építtette Abu Szimbel templomainak és szobrainak átmentése a Nílus vizétől. A templomokat le kell vágni a szikláról, amiből eredetileg kifaragták őket. Ezután több, mint 40 millió dolláros költségen átszállították egy másik helyre, 65 m-rel a vízszint fölé, és ott egy mesterséges sziklán újra felépítették. A munka 1968-ra készült el. Abu Szimbel Asszuántól 300 km-re délre, a Nasszer tó partján áll. 06:00-17:00 között tart nyitva. Látványos, számítógépes vezérlésű audiovizuális showt szoktak tartani a főtemplom homlokzatán.

II. Ramszesz főtemploma (Ré-Harakti temploma)

Abu Szimbeltől másfél km-re található. Négy óriási II. Ramszesz alak vigyázza a templom bejáratát, ami a legemlékezetesebb látványosságok közé tartozik Egyiptomban. Ezek a 20 m magas szobrok 4 méteres, faragott talapzaton állnak. A bejárat felett a karvaly fejű napisten, Ré szobra áll. Odabent a falakon a metszetek II. Ramszesz győzelmét ábrázolják a hettiták felett, melyet a Kádeshi csatában vívott ki. A szentélyben pedig Ré-Harakti (Hórusz másik alapja), Atum, Ptah és II. Ramszesz szobrokat láthatunk. Nyitva tartás: télen 07:00-16:00, nyáron 07:00-17:00 óráig.

Hathor temploma

Kissé eltörpülni látszik a szomszédságában álló II. Ramszesz templom mellett, valójában ez az épület sem kevésbé lenyűgöző. Ramszesz, Nefertari és gyermekeik 10 m magas szobrai őrzik a templomot. Az oszlopcsarnok 10 oszlopát Hathor istennő feje, az oda vezető helyiségeket pedig az istennőt ábrázoló freskók ékesítik. Nyitva: 07:00-16:00-ig.

Mikor utazzunk?

Novembertől-márciusig a nappalok melegek és sok a napsütés, de z éjjelek kissé hűvösek. Nyáron (április-október) fojtó a hőség éjjel-nappal.

Utazás

Asszuánba Abu Szimbelből, Kairóból, Luxorból és Hurghadából érkeznek repülők. A főútvonal Luxor és Asszuán között fut. Rendszeres gyorsjáratú buszok járnak Luxor és az északi városok között. A Luxor és Asszuán között közlekedő vonatok Edfu, Esna és Kom Ombo állomásokon állnak meg. Hajók és felukkák úsznak Asszuán és Luxor közt.

Helyi közlekedés

Minibuszok, taxik mindenhol, illetve lovaskocsik Asszuánban. Felukkákal közelíthetjük meg a Nílus szigeteit illetve Philae városát a Nagy Gát felett.

Éttermek

Asszuánban van egyedül nagyobb választék éttermekből, máshol kisebb kávézókból válogathatunk.