fbpx

Alexandria

Írta: Urbán Ernő on . Beküldve: Egyiptom bemutatása

ALEXANDIRA ÉS A NÍLUS-DELTA

Kairó és a Földközi-tenger partja között található Egyiptom legsűrűbben lakott vidéke. A Nílus-delta buja farmjai, amelyeket a tenger felé kettéágazó folyó termékenyít meg és lát el vízzel, mezőgazdasági szinten az ország leggazdagabb területei közé tartoznak. Az életadó Nílus hozzájárult a delta múltjának eltörléséhez is. A középkorban és a fáraók idején, sőt a delta városaiban és faluiban manapság is a vályogtégla a leggyakrabban használt építőelem. Így nem csoda, ha az ősi városok, templomok, sírok nagy része visszasüllyedt abba a földbe, amiből készült. Archeológusok szerint sok még a feltárnivaló a mocsaras, üledékes területek alatt, ám a vizenyős területek nem igazán alkalmasak a régészeti kutatások.
A delta régió betekintést nyújt a látogató számára az egyiptomi fellahin (parasztság) szinte változatlan világába, melynek a mezőgazdaságra alapozott élete kevéssé változott. A régió városaiban híresen látványos mulidok (fesztiválok) segítségével jegyzik az iszlám naptár kulcsfontosságú dátumait és adóznak tisztelettel a mohamedán szent férfiak és nők emlékének.
A delta nyugati szélén fekvő Alexandria nyüzsgő város, körülbelül ötmillió lakossal. Egyiptom második városaként és fő tengeri kikötőjeként megőrzött valamicskét korábbi dicsőségnek maradékából. Krisztus előtt a 4. században alapította Nagy Sándor, korának egyik legnagyobb, virágzó görög-római városa volt és ma is a Földközi-tenger legfontosabb kikötőinek egyike.

Fő látnivalók

Kom el-Dikka:Egyiptom egyetlen restaurált római színháza.
Wadi Natrun: korai kopt monostorok sűrű hálózata.
El-Alamein: A II. világháború fordulópontjának csatatere temetőkkel.
Görög-római múzeum: érdekes betekintés Egyiptomnak egy gyakran figyelmen kívül hagyott történelmi korszakába.
Pompeius oszlopa: a városi forgalom nyüzsgése közepén emelkedő rómaiak által emelt oszlop az i.e. 2. századból.)

Alexandria

A huszadik század második feléig Alexandria otthont adott egy népesebb görög közösségnek illetve jelentékeny számú zsidó, francia és olasz kisebbségnek. Ezeknek a lakosoknak a többsége a kereskedelmi és ipari szektorban érdekelt volt és az 1950-es években elhagyta Egyiptomot Nasser elnök államosítási politikája miatt. Ennek eredményeképpen a körülbelül hárommilliós létszámú Alexandria manapság sokkal kevésbé kozmopolita és inkább egyiptomi, mint hosszú történelmének során bármikor.
Alexandria történelmi központja a nyugati és keleti kikötő környékén terül el. A két részt egymástól elválasztó hegyfokon áll egy 19. századi királyi rezidencia (melyet a nagyközönség nem látogathat) és a híres (Fáosz) világítótorony helyén épült mameluk erőd (amely ma tengerészeti múzeum). A modern városrész kb. 16 km hosszan terül el a Földközi-tenger partján, az El-Mahmudiya-csatorna és a szikes Maryut-tó szegélyezi.

Qayt-öböli erőd (tengerészeti múzeum)

Keleti-kikötő, északi móló. A kerek tornyú és csipkés pártázató 15. századi mameluk kastély őrzi a kikötőben horgonyzó vidám színekre festett fa halászhajóflottát. A múzeum funkcióját betöltő kastély térképeket, hajómodelleket, egyenruhákat, valamint a római és a napóleoni kor tengeri csatáinak emlékeit rejti. Az erődítmény a Fárosz néven ismert világítótorony helyén épült, mely az ókori világ Hét Csodájának egyike volt. A 15. században építették, a Fárosz romjait is felhasználva. Naponta 09:00-16:00 óráig nyitva, pénteken 12:00-13:00 zárva.

Az anfoshi-i nekropolisz

Sharia Ras el-Tin. A századunk elején felfedezett öt sírkamrában talált freskók a ptolemaioszi korba nyújtanak betekintést. A Kr. e. 2. században kialakított kamrák stílusa görög, római és egyiptomi vonásokat vegyít egybe. Nyitva 09:00-16:00-ig, de pénteken 12:00-13:00 óra között zárva.

Abu Abbas el-Mursi mecset

Sharia 26 July (el-Cornish). A vallásos mohamedán építészet elegáns példája és egyike Alexandria legfőbb vallásos építményeinek. Az eredeti mecset 1767-ben épült és Abu Abbas el-Mursiról, egy 13. századi mohamedán papról nevezték el kinek a sírja belül található. Nyitva vasárnaptól csütörtökig, csak férfiaknak. Illó öltözet szükséges a belépéshez.

Kom el-Dikka (római amfiteátrum)

Miden el-Gumhuriya/Sharia el-Horreya. Ez a római amfiteátrum üléssorokkal és mozaikpadlós színpaddal rendelkezik. Mellette római fürdők és a Madár Rezidencia. Nyitva 09:00-16:00, zárva pénteken 12:00-13:00.

Éghajlat

Alexandria éghajlata mediterrán: télen meleg és csapadékos, nyáron forró és napos, egész évben kellemes. Egyiptom legnedvesebb mikroklímája, de február-április kivételével nem igazán esik eső.)
A Nagy Világítótorony: 57. oldal
A Fároszt (világítótorony) Kr. e. 280-ban építette II. Ptolemaiosz Philadelphos. A 150 méter (492 láb) magas torony – tetején Poszeidónnal – jelzőfényét egészen a parttól hatalmas távra is lehetett látni, ami feltételezi, hogy az alexandriaiak ismerhették a tükröt vagy a modern világítótornyokban használt lencsét.)
Vízalatti leletek: 57. oldal
Műholdas felvételek segítségével a régészek felfedezték a Kleopátra-korabeli Alexandirát – 6 méterrel a víz alatt a mai kikötőben. Kr. u. 365-ben Alexandriát elsöpörte egy földrengést követő szökőár. Találtak egy hajóroncsot a királynő megánkikötőjében (valószínűleg Kleopátra magánhajója volt). Felszínre hoztak ezenkívül egy 374 kilós szfinxet Kleopátra apjának, XII. Ptolemaiosznak a fejével és egy Ozirisz-pap 250 kilós szobrát 1998-ban.

Görög-római múzeum

A múzeum a Sharia el-Mathaf és a Sharia el-Horreya sarkán található. A bejárat a Sharia el-Mathafon van. 1891-ben alapították, a jelenlegi épületben 1895 óta van. Az előcsarnokban állították fel Niké szobrának töredékét. Hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik a ptolemaioszi és római kor relikviáiból, szobrok, pénzérmék, agyagfigurák képében. A gyűjtemény csúcsát képezi a csodálatos, fekete gránitból készült Ápisz bika, a helyi sírkamrákból múmiák kollekciója, valamint Kleopátra és Marcus Antonius mellszobra. A múzeum nyitva naponta 09:00-16:00-ig, pénteken 11:30-13:30 zárva.

Pompeius oszlopa (Diocletianus oszlopa)

Sharia amud el-Sawari. Ezt az oszlopot Diocletianus római császár állítatta, a 3. század győzelmeit megörökítendő. Ismertebb nevét a keresztes lovagoktól kapta félreértésből kifolyólag. Talapzatánál két fenyegető szfinx ül. Az oszlop a Serapeum és Kleopátra hajdani könyvtára között áll.

Kom el-Shougafa (katakombák)

A Kr. e. 2. században épült sírkamrák – egy kevert és dekadens letűnt kultúra titokzatos maradványai – a központi temető köré épültek. A három szint telis-tele van jellegzetes szobrokkal: medúzafejek, szakállas kígyók és a sakálfejű Anubisz isten teljes római katonai péncélzatba öltözve.

Alexandriától keletre

Alexandria parti sávja a Keleti-kikötőnél kezdődik, és megszakítás nélkül folytatódik kelet felé Montazah és Ma’mura polgárias kertvárosáig. A hosszú homokos rész ellenére Alexandria partja nem túl vonzó célpont a látogatók számára a városi és ipari túlzsúfoltság és szennyezés, valamint a túlnépesedés és nyáron az árnyékos részek hiánya miatt. A fürdőzők számára a legvonzóbb hely Montazah város partja. Tőle egy kilométerre keletre Ma’mura is jó választás lehet.

El-Montazah rezidencia

Mandara/Montazah, a városközponttól 16 km-re. Ezt a túlságosan is díszes helyet II. Ismail Kedive építtette az uralkodói család nyári rezidenciájának, mely a kairói hőség elől Alexandriába vonult vissza. A 150 hektár kiterjedésű park- és kertkomplexum az alexandriaiak kedvenc piknikező helye. A palotától nyugatra Mandara, keletre Montazah. Az épület be van zárva, de a park nonstop látogatható.

Abukir (Abu Qir)

Ez a kis tengerparti városka gyakorlatilag Alexandira külvárosa (25 km-re keletre fekszik tőle), az alexandriaiak szívesen keresik fel, hogy itt étkezzenek a parton levő tengeri éttermekben. A napóleoni háborúk két fontos ütközete zajlott le a partoktól nem messze, az abukir-öböli csatában (mely nílusi csataként is ismert, Nelson admirális 1798-ban elsüllyesztette Napóleon flottáját, a tenger felől elvágva az egyiptomi francia expedíciós haderő útját. A következő évben Bonaparte serege legyőzött egy 15000 fős – britek által küldött – török sereget, amely Abukirnál szállva próbálta meg kiűzni a francia betolakodókat.

Az Alexandriai könyvtár

Az alexandriai nagy könyvtár – melyet I. Ptolemaiosz adott át ünnepélyes keretek között – a tanulás fontos központja volt. 700 000 kötettel rendelkezett, de mind elveszett a könyvtár 3. században bekövetkezett leégésekor. 2002-ben megnyílt a fantasztikus új Bibliotheca Alexandrina. Az új könyvtár célul tűzte ki a kéziratok és régi egyiptomi könyvek tárolását és restaurálását.
(Kleopátra: 59. oldal
VII. Ptolemaisz Kleopátra egzotikus bájai segítségével Egyiptomot meghódított provincia helyett Róma szövetségesévé tette. Julius Caesar meggyilkolása után sikerült neki Marcus Antonius tábornokot az ujja köré csavarnia. Egyiptom ezután belesodródott Antonius és a rivális Octavianus közti háborúba. Octavianus legyőzte Antonius és Kleopátra egyesített flottáját az actiumi csatában Kr. e. 30-ban a görög partoknál. Kleopátra kedvenc áspiskígyója segítségével öngyilkos lett. )

Canopus

Egy lepusztult mameluk erőd áll a ptolemaioszi kori Canopus városban. A városban – mely Alexandria megalapítása előtt virágzó település volt – vannak Szerapisz templomának alapjai. A hely műemlékei megtalálhatóak az alexandriai görög-római múzeumban. Nyitva 09:00-16:00 óráig.
A tengerpart itt széles sávban terjeszkedik észak felé, csak a Nílus torkolata és néhány kikötőváros töri meg a lendületet, valamint néhány legúna és szikes mocsár, mely a tengerpartot a költöző madarak menedékévé varázsolja. Egyiptomnak ez a vidéke kevéssé látogatott, bár a homokos part nem maradhat örökké észrevétlen. A part menténk fekvő városokban kismértékű fejlesztés történt, hogy a helyet vonzóvá tegyék a főleg egyiptomiakból és közép-keletiekből álló klientúra számára, de a kairóiak és más városok lakói minden igyekezetükkel menekülnek a hőségtől.

Alexandriától nyugatra

Kitűnő minőségű parti autópálya fut a Földközi-tenger partjával párhuzamosan egészen a líbiai határig és azon túl. Érvényes vízummal rendelkező külföldiek szabadon kelhetnek át a líbiai határon. Alexandriától körülbelül 45 kilométerre nyugatra található Abousir (Abu Szir) város, nem tévesztendő össze a gizai Abousirral. Ezt a középszerű kisvárost az ókorban Taposiris néven ismerték, néhány rom marad csak fenn.

Ozirisz temploma

Egyike Egyiptom azon kevés ősi templomainak, mely nem őrzött és alig látogatott, ritka lehetőségként felmehetünk egészen a tetejére, a sivatag, a partvidék és a Maryut-tó látképét megszemlélni. A templom és a mellette fekvő világítótorony a hellén korból származik, állítólag az alexandriai Fárosz kicsinyített mása.

El-Alamein

Itt zajlott a 20. század két sorsdöntő csatája, a szövetséges csapatok először megakasztották a tengelyhatalmak Alexandria felé nyomuló invázióját (1942 július), majd (1942 október – november) visszavonulásra kényszerítették őket 12 napos ütközet után. Sem El-Alamein faluja, sem a sivatagi csatatér nem túl érdekfeszítő (hacsak nem hadtörténészek számára). Azonban a múzeumot és a közeli temetőket érdemes megnézni, ha úgyis arra járunk. A tengerpart gyönyörű homokja kiaknázatlan az infrastruktúra hiánya, valamint a gyakori szélfúrás és a rendkívül magas hőmérséklet miatt.

El-Alamein múzeum

Német, olasz és brit erők leharcolt háborús szerkezetei: tankok, péncélkocsik, önjáró lövegek állnak talapzatukon a száraz sivatagi levegő által konzervált állapotban. A hadtörténelem iránt érdeklődőknek érdemes meglátogatni. Nyitva 09:00-18:00, Ramadánkor 09:00-15:00.

Római kaméleonok

Herpetológusok nemrégiben felfedezték a vadon élő afrikai kaméleonoknak egy elszigetelt populációját mely az Alexandrián kívüli mocsarakban tenyészik. Az itteni példányok nemcsak nagyságukban és színükben különböznek a Szaharától délre találhatóaknál, lehetséges, hogy teljesen új fajba tartoznak. Még meglepőbb, hogy a dél-görögországi Pülosznál hasonló populációt találtak – régebben római település volt az Alexandria és Róma közötti tengeri úton. Az egyiptomi rómaiakról ismeretes, hogy tartottak kaméleont háziállatként, a két populáció talán ezek leszármazottja.

El-Alamein

Az el-alameini csata a nyugati sivatagban zajló hároméves hadakozás csúcspontját jelentette. Először a szövetségesek verték vissza az olaszokat, majd Rommel Afrika Korpsa lendült ellentámadásba. Rommel offenzívája azonban Alexandriától mindössze 100 km-re kifulladt, majd döntő vereséget szenvedett a légi- és létszámfölényben levő szövetséges csapatoktól.

Szövetséges háborús temető

El-Alameinnél, a falutól kb. 500 méterre keletre ez az egyszerű, ám megindító hely állít emléket a brit és szövetséges csapatoknak. Emlékeztet arra a tényre, hogy Montgomery 8. hadteste brit katonákon kívül ausztrál és újzélandi, fekete és fehér afrikai, nepáli és indiai harcosokat is tartalmazott – közülük sok itt van eltemetve. Innen nyugatra találhatóak az olasz és német háborús temetők. Csak a komoly háborús rajongóknak érdemes meglátogatni ezeket a helyeket. A temető naponta 09:00-18:00 óráig van nyitva.

Mersa Matruh

A római Paraetonium helyére épült modern város, Mersa Matruh Alexandriától 300 kilométerre található. Gyönyörű fehér parttal rendelkezik (Alexandriához hasonlóan nyáron túlzsúfolt, télen viszont a hotelek többsége bezár) ám kevés igazán érdekes látnivaló van, fő funkciója az Alexandria és a Siwa-oázis között utazók kiszolgálása (lásd: nyugati sivatagi oázisai).

Kleopátra part (Kleopátra fürdője)

Mersa Matruhhoz közel számos természetes tó található, a vidék állítólag Kleopátra kedvelt fürdőhelye volt. A legközelebbi tavacska a várostól egy kilométerre található, kellemes lehűlési lehetőséget kínálva a sivatagi autózás után.

Nílus-delta

Ezen a festő vásznára kívánkozó vidéken keresztülutazó turista kék, zöld és sárga színekre festett, vályogtéglából készült házakat, gyönyörűen zöldellő cukornád- és gyapotültetvényeket, valamint vitorláshajókat, ökörfogatokat láthat, melyek a fényképezőgép vagy a videokamera számára bőséges megörökítenivaló anyagot szolgáltatnak. Ennek ellenére a delta vidéke kevésbé van lenyűgöző látnivalóval ellátva az ország többi részénél. A régió Egyiptom kevéssé látogatott része és a külföldiek számára nincsenek külön kényelmi létesítmények építve. Nem tartalmaz kiemelkedő látnivalókat, ám ahhoz elegendőt, hogy a kalandvágyóbbaknak érdemes legyen felfedezniük busz, vonat vagy taxi segítségével. Ugródeszkaként egy körutazáshoz legjobb Zagazig: a város körülbelül 80 kilométerre található Kairótól és a delta vidékének legnagyobb városa.

Bubastis temploma

Nem meglepő hogy a Bastet istennőnek szentelt templom – mely egyike a legrégebben épülteknek – egyben a legromosabb is. Az Óbirodalom idejéből származik ugyan, de a 12. dinasztia fáraói – melyek Tanist tették meg fővárosnak – újjáépítették. Zagazigtól kb. 3 kilométerre délre a bilbeisi úton található, maga a templom minden nap 09:00-16:00 óráig van nyitva.

Popszkij magánhadserege

A sivatagi háború egyik színes egyénisége Vlagyimir Poljakov, orosz származású angolbarát belga férfi volt. Egy cukorültetvény főmérnökeként Poljakov szabadidejében a csillagok és szextáns segítségével feltérképezte a sivatagot. A háború kitörésekor a 40-es években túl öregnek vélték a katonáskodáshoz, makacsságból létrehozott egy szabadcsapatot – brit, dél-afrikai, ausztrál és új-zélandi önkéntesekből. Az ellenséges vonalak mögé mélyen behatolva csaptak le, szabotálták az üzemanyag és munícióellátást, megtámadtak légitámaszpontokat és legalább egy alkalommal tömeges hadifogoly szöktetést is szerveztek.

Shadouf

A delta vidéken utazók néha még ma is láthatják használat közben az egyik legrégebbi egyiptomi eszközt a shadoufot – más néven ’egyiptomi vízikereket’. Először a 19. dinasztia (Kr.e. 1300-1200) idején bukkant fel véseteken és festményeken. A shadouf egy vödör, vagy egy köcsög, mely egy kiegyensúlyozott póznára kötve lóg a folyó illetve az öntözőcsatorna felett. A vödröt a vízforrásból megtöltik, az ellensúly – kő-, vagy betontömb – felemeli a part fölé, ahol a víz beleömlik a csatornába és onnan az öntözendő földterületre. A folyamat sokkal több időbe és fáradságba kerül, mint az igazi vízikerék esetén, de Egyiptom sohasem szűkölködött munkaidőben és munkaerőben.)

Tanis

Tanis ősi városának romjai San el-Hagar falujától nem messze, Zagazigtól észak-keleti irányban 75 kilométerre találhatóak. Az Amon-Templom környékén rengeteg romba dőlt oszlop és a tizenegyedik, tizenkettedik dinasztia fáraóinak – kik az uralkodói székhelyt itt ütötték fel – üreges sírboltjai találhatók itt. A sírok 19. században feltárt fantasztikus leleteit megtekinthetjük a kairói Egyiptomi Ókori Múzeumban. Nyitva tartás: 09:00-16:00 óráig.

Damietta (Dumyat)

A Földközi-tengerhez közel, Zagazigtól 125 kilométerre északkeletre található a Nílus északi ágánál ez a kikötő, mely a középkorban a Nílus-delta gyapottermését exportálta Európába. A pamutszövet anyagának külföldi neve (’demity’) innen származik. Damiettától keletre fekszik a Manzala tó szikes-nádas vize, melyet a tengertől egy homokos-cserjék keskeny parti sáv választ el. Kitűnő hely az egyiptomi madárvilág megfigyeléséhez.

Tanta

Az év nagy részében unalmas és rideg Tanta októberben életre kel, hogy a gyapottermést ünneplő évenkénti őszi mulidot (fesztivált) megtartsa. Ilyenkor egyiptomiak százezrei látogatnak ide. Ez a félig vallásos, félig világi jellegű ünnepély lenyűgöző és ugyanakkor mély élményt nyújt.

Rosetta (Rashid)

A Tantától 90 kilométerre északra fekvő Rosetta nevű város újra beírta nevét a történelem lapjaira a rosetti kő 1799-es felfedezésével. Rosetta a 17. és 18. században vált Egyiptom legfontosabb földközi-tengeri kikötőjévé. Még mindig lehet ebből a korszakból származó – tehetős kereskedők által építtetett – rezidenciákat látni a halászkikötő köré épült csendes kereskedelmi központban. Innen körülbelül 15 kilométerre, keletre található a Burullus-tó, egy sósvizű lagúna. A tó nyitott a Földközi-tenger felé, halban gazdag és a vadmadarak számára kitűnő élőhelyet biztosít.

Wadi Natrun

A Nílus-delta széleitől egy körülbelül 20 kilométer széles sivatagi sávval elválasztott Wadi Natrun a sivatagi autópályától egy kőhajításnyira található, közel Bir Hooker faluhoz. Ez a viszonylag termékeny sivatagi terület egyike a kopt kereszténység egyik megmaradt fellegvárának és itt található néhány a világ legöregebb monostoraiból – némelyik az i. sz. 4 századból származik – bár az évszázadok során mindet újjáépítették. A beduin támadók ellen a monostorokat elszigeteltségük, no meg az erődítményszerű, magas falak védték.

Deir el-Suriani

Bir Hookertől 7 kilométerre délnyugatra található. Bonyolult kupoláival, csúcsos tornyaival és feszületeivel Deir el-Suriani a Wadi Natrun monostorai közül a legfigyelemreméltóbb, belül és kívül egyaránt gazdagon feldíszítve. Belül az el-Adra (Szűz Mária) kápolna falait Krisztus születéséről és az angyali üdvözletről készült képek ékesítik. Nyitva 10:00-17:00 óráig

Deir el-Baramous

Bir Hookertől körülbelül 12 kilométerre északnyugatra található. Több mint 10 méter magas falak veszik körbe ezt a 9. századi monostort. A legrégebbi még fennálló rész a refektórium, ahol még ma is étkeznek a szerzetesek, illetve sziklabarlangok, melyek valaha menedéket nyújtottak a kopt remetéknek. Nyitva: 10:00-17:00 óráig.

Deir Abu Maqar

Bir Hookertől 7 kilométerre délre található. A virágzó monostor ékessége a kupolás Sz. János templom és apokaliptikus freskói, a Szt. Macarius templom és a lőréses belső vártorony a 11. századból származik.

Omm Kolthum

A hotel hangfalrendszeréből, a rádióból, a taxink vagy kocsink magnójából felhangzó panaszos egyiptomi nótákban hallható énekesnő hangja 50-50 %-ban lehet is meg nem is Omm Kolthumé. Bár ő 1975-ben meghalt, énekesként nemcsak Egyiptom, hanem az egész arab világ zenéjére mély benyomást tett. Egyiptom zenéjének megújhodásakor lépett színre és még m is az egyiptomi nép hangjaként tartják számon.
(Fényképezés: 65. oldal
Ha spéci filmet használunk, vigyünk magunkkal bőséges készletet. Csak a legátlagosabb márkákat tartják raktáron és tárolási körülményeik nem mindig optimálisak. A filmelőhívás sem mindig megbízható. A legjobb, ha korán reggel, vagy késő délután fényképezünk. A hosszú exponálási idő színtelítettséget biztosít. Bár a vaku használata tiltott a legtöbb múzeumban és sírkamrában, a személyzet felajánlhatja, hogy baksis fejében behunyja a szemét. Álljunk ellen a csábításnak.)

Mikor utazzunk?

A tavasz és a nyár eleje (április-június) illetve az ősz a legkedvezőbb, bár a Földközi-tenger partvidékén a nyár közepén is kellemes lehet azoknak, akik bírják a nagy meleget. Sokszor esik és télen nagy szelek fújnak.

Utazás

A nemzetközi légi járatok néhány európai, és több közel-keleti városból indulnak, a belföldiek Kairóból. Egy új nemzetközi repteret építettek Borg el-Arab közelében, 26 km-re Alexandriától. 2001-ben adták át, s azt remélik, hogy közvetlen és charter járatok indításával több európai turista számára elérhető és népszerű hely válik Alexandriából.
Két főútvonal köti össze Alexandriát Kairóval, a régebbi a Nílus-deltáján vág keresztül, Tanta mellett elhaladva, míg az újabb, gyorsabb útvonal a Delta mentén fut északkelet felé a sivatagon át Giza és Kairó felé. A part menti út nyugat felé összeköti Alexandriát a líbiai határral. Expressz buszok közlekednek ezeken az utakon.
A vasútvonal a Deltán keresztül haladva fut Kairóból Tanta városán át Alexandirába, igen festői tájon.

Helyi közlekedés

A taxi itt is elég olcsó, és a legjobb közlekedési lehetőség turistáknak, de emellett villamosok (némelyik külön vagonnal a nők számára), buszok és iszonyatosan zsúfolt minibuszok is járnak. A villamos központi végállomása a Ramla Állomás.

Szállás

A régió luxus- és középkategóriás szállói Alexandriában, illetve a parti üdülőtelepeken vannak. Négy- és ötcsillagos hotelek állnak Alexandria Földközi-tengeri partvidékén és Montazah környékén. Olcsóbb szállások a központban fordulnak elő. A delta városainak szállói igen alpáriak, nem ajánlatos ott keresgélni.

Éttermek

Alexandriában rengeteg étkezde és néhány remek halétterem van. Más városokban a kis büfék és a hotelek étterme közül választhatunk.

Vásárlás

Bolhapiac, Rue Attarine, Alexandria. Eredeti és hamis régiségek és limlomok nagy választéka. Biztos találunk valami eredetit vagy érdekeset, ha keresgélünk, alkudjunk keményen.